European Silver SRI®

 

 

ZILVEREN TAFELBEL
Jan Cornelis van Hemert, Middelburg, 1789

381 gram, 12 cm hoog

Het klokvormige lichaam is in het midden geappliqueerd met quirlandes tussen een gematteerde rand, gegraveerd met een gevlochten versiering en een opgelegde parelrand, waarboven een rozet van gestileerde bladeren is geciseleerd. De zilveren greep is gemodelleerd in de vorm van een tak waaraan een peer met blaadjes gehangen is. Binnenin is een zilveren ophangpunt voor de zilveren klepel. Volledig gekeurd op schouder van bel en herkeur van 1795 voor Middelburg en herkeur voor 1807 op de greep. Voorzien van een trembleersteek aan de binnenzijde van de bel.[1]

 

Johan Cornelis van Hemert was een grootwerker en bestekmaker en trad in 1755 toe tot het Middelburgs zilversmedengilde. Jan Hendrik Stemme was leerling bij Johan Cornelis vanaf 18 januari 1779. Van Johan Cornelis zijn o.a. komforen, brijlepels, lepels en vorken bekend.[2]


[1] Deze tafelbel is erg gelijkend aan een tafelbel die geveild is bij Sotheby’s New York in oktober 1980. De omschrijving van het meesterteken dat van J.C. Ouwenhage, Middelburg, 1789 en wegende 373 gram.

[2] Marie G.A. de Man, Een en ander over het Goud- en Zilversmedsgilde te Middelburg, Amsterdam, 1914, p. 56; J. de Bree, Zeeuws zilver, Schiedam, 1975, p. 119 nr. 215 en p. 143.

 

DUTCH SILVER TABLE BELL

Johan Cornelis van Hemert, Middelburg, 1789

381 grams; 12 cm high

 

The bell-shaped body is applied in the middle with laurel swags between a matted border, engraved with a braided ornament and an applied beaded border, above which a rosette of stylized leaves is chased The silver handle is naturalistically modelled in the form of a branch on which a pear with foliage is hung. Inside is a silver suspension point for the silver clapper. Fully marked on the shoulder of the bell. Also struck with controlmark of 1795 for Middelburg and of 1807. Displaying an assay strip inside of the bell.

 

Johan Cornelis van Hemert was a service worker and flatware maker. He had joined the Middelburg silversmiths guild in 1755. From 18th January 1779 Jan Hendrik Stemme was trained by Johan Cornelis in his workshop. Among other things, bowls, basting spoons, spoons and forks are known from him. 

Herkomst

Particuliere collectie