European Silver SRI®

 

 

VERGULD ZILVEREN ECUELLE
François Marcus Simons, Den Haag, 1787

686 gram, 18,1 cm over de oren; 12,8 cm hoog

De ronde diepe kom op een cirkelvormige standring is beneden gedeeltelijk gedreven met een rand van gestileerd acanthusblad. De opstaande grepen aan weerszijden ontspringen uit bladrozetten. De afneembare deksel is gegraveerd tussen de parelrand en kabelrand en geappliqueerd met twee kleine bladrozetten en een grotere bladrozet bovenop de deksel, waarop een bekroning is geplaatst van een pijnappel. Volledig gekeurd aan de onderzijde en voorzien van een trembleersteek.


Dit type gedekselde kom staat in Frankrijk bekend onder de naam écuelle. Deze werd tijdens het ontbijt gebruikt om bouillon in op te dienen. In de volksmond werden ze ook wel papkommen genoemd, maar het ligt meer voor de hand dat er een bouillon in werd opgediend, die door adellijke dames bij wijze van ontbijt genuttigd werd naar de Franse mode. Bouillon werd meestal in de slaapkamer geserveerd tijdens het toilet, het uitgebreide was- en kleedritueel. Het deksel van de kom hield de inhoud warm en de bouillon kon met behulp van de twee grepen uit de kom worden gedronken, terwijl het brood op de standaard rustte. 

De productieve Haagse zilversmid François Marcus Simons was hofleverancier van koning Willem I. 

DUTCH SILVER-GILT ECUELLE

François Marcus Simons, Den Haag ,1787

686 grams; 18,1 cm; 12,8 cm high

The deep circular bowl on circular ring base, partially chased with stylised acanthus leaves, is fitted with two handles issuing from rosettes. The detachable cover, engraved between a border of beading and a cable border, is applied with two smaller rosettes and a larger one below the cone finial. Fully marked at the reverse and displaying an assay stripe.

Small tureens, also known as écuelles, were often used à la mode française by the aristocracy, for serving broth rather than porridge for breakfast. Therefore, they were often part of an extended toilet service. The cover would keep the broth warm and the two handles would enable the user to drink from the bowl.

Vergelijkende literatuur

-Jet Pijzel-Dommisse, Haags Goud en Zilver, Zwolle, 2005