European Silver SRI®

 

 

ZILVEREN PAPKOM MET DEKSEL
Jan Arentsz van (toegeschreven aan) Rheenen, Den Haag, 1681

20,5 cm breed (over de oren), 519 gram

De ronde gladde papkom heeft twee s-vormige oren. Het gewelfde deksel heeft een overstekende vlakke rand en een ringvormige open greep, waaromheen een cirkellijn gegraveerd is. De kom en deksel zijn aan de binnenzijde vuurverguld. Volledig gemerkt aan de onderzijde eveneens met trembleerstreek en met meesterteken aan binnenkant deksel.

Dit type gedekselde kom staat in Frankrijk bekend onder de naam écuelle. Deze werd tijdens het ontbijt gebruikt om bouillon in op te dienen. Dit is een Nederlandse kom naar Frans voorbeeld.

De zilversmid Jan Arentsz van Rheenen werd omstreeks 1616 geboren en trouwde op 2 mei 1638 met Hendriekje Pieters Cruyck afkomstig uit Gorcum Hij woonde aan de Korte Gracht en later aan de Westzijde van de Gevolde Gracht in Den Haag. Jan Arentz moet voor 1690 zijn overleden.
Van zijn hand zijn twee kandelaars uit 1658 bekend, die behoren tot het toiletstel van Veronica van Aerssen van Sommelsdijk, dat door diverse zilversmeden werd vervaardigd. Zo behoort tot dit toiletstel ook een écuelle, weliswaar vervaardigd door een andere zilversmid, Gerrit Vuystinck I in 1659, maar deze heeft hetzelfde deksel als de écuelle vervaardigd door Van Rheenen. Beide zilversmeden hebben samen met anderen aan de grote opdracht gewerkt en er zal derhalve van uitwisseling sprake zijn geweest. Verder is bekend dat Jan Arentsz van Rheenen een snuitschaar heeft geleverd voor het toiletstel van Elisabeth van Nassau Beverweerd, dat zeer rijk geornamenteerd is en daardoor zeer Frans aandoet.

Herkomst

Particuliere collectie, Nederland

Literatuur

Vergelijkende literatuur:
-E. Voet Jr., Merken van Haagse Goud- en Zilversmeden, Den Haag, 1941, p. 101.
-K.A. Citroen, Dutch Goldsmiths’ and silversmiths’ marks and names prior to 1812, Leiden, 1993, p. 122.
-J. Pijzel, Haags Goud en Zilver, Zwolle, 2005, pp.160-162; 166/167; 168; 172.